d

Colocviile Brâncuși – 145 de ani de la nașterea marelui sculptor

Colocviile Brâncuși – 145 de ani de la nașterea marelui sculptor

Constantin Brâncuşi a împletit ca nimeni altul spiritul şi sensibilitatea, combinând în operele sale simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene. În semn de apreciere pentru marele sculptor, autoritățile locale din Târgu Jiu împreună cu Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează, la 145 de ani de la nașterea sculptorului, pe 18 și 19 februarie 2021, „Colocviile Brâncuși”.

Vernisarea expoziția de sculptură mică „Brâncuși, contemporanul meu”, a sculptorului Costel Păun, și o expoziție de carte Brâncuși, în sala de expoziție a CJCPCT Gorj, moment evocator al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, cu tema „Brâncuși și Maria Tănase” și lansarea cărții „Cula de pe Digul Jiului”, autor Adina Andrițoiu, sunt doar câteva din evenimentele care vor avea loc în prima zi a Colocviilor Brâncuși.

A doua zi, în Parcul „Coloanei fără Sfârșit”, veți putea admira expoziția națională de desene în creion și cărbune „Întâlnire cu Brâncuși”, cu lucrări aparținând elevilor din mai multe județe din țară, dar și din diaspora, iar la Galeriile Municipale de Artă sunteți așteptați la vernisajul expoziției „Obiect. Culoare. Desen. Instalație”, a Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziția de sculptură „Sinaxa”, cu lucrări ale sculptorului Laurențiu Mogoșanu, și proiecția a două pelicule produse de televiziunea națională, în regia lui Cornel Mihalache: „Hobița, tractorul și Coloana” și „Români care au schimbat lumea”, vor fi urmate de masa rotundă cu tema „Brâncuși în lumea filmului”.

Lansarea poemului cinematografic „Omagiu lui Brâncuși, pe Calea Eroilor” va avea loc la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și va fi urmată de un recital Sergiu Cioiu și Maia Morgenstern.

La Muzeul Național „Constantin Brâncuși” se va vernisa expoziția de grafică „Desene în limba română” a artistului plastic Florin Preda Dochinoiu, iar momentul artistic „Brâncuși – drumul spre devenire”, va fi susținut de elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” și recitalul cvartetului „Accente”.

Ziua Brâncuși se va încheia la Târgu Jiu cu eseul vizual teatral „Sărutul”, concept Horațiu Mihaiu și coregrafie Mălina Andrei, interpretat de actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

Sursa: Radio Romania Cultural

Luni-Vineri: 09am ‒ 07pm
Sambata-Duminica: 09am ‒ 05pm

0372.915.721

Str. Victoriei, Nr. 1 Targu Jiu, Judetul. Gorj , Cod Poștal:210234