Image Alt

Despre noi

Despre muzeul nostru

Muzeul ``Constantin Brancusi``

Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a fost înființat prin Legea nr. 199/2015 și are sediul în Casa ”Barbu Gănescu”, imobil în care a fost găzduit Constantin Brâncuși, în perioada în care acesta a lucrat la realizarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu (1937-1938).

19-02-2020
19-02-2020
Inaugurare muzeu

Inaugurare

Târgu Jiu - inaugurare Muzeul Naţional ``Constantin Brâncuşi``, la casa Barbu Gănescu, în care marele sculptor a locuit în perioada efectuării lucrărilor la Ansamblul monumental Calea Eroilor - Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului.
05-09-2020
05-09-2020
Lansare carte

”Istoria Târgu Jiului”

REF: Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a găzduit, la sfârșitul acestei săptămâni, lansarea volumului reeditat – ”Istoria Târgu Jiului”, de Alexandru Ștefulescu.
Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a găzduit , vineri seara, un eveniment cultural-artistic, în cadrul căruia a fost lansat volumul ”Istoria Târgu Jiului” de Alexandru Ștefulescu.
Lansarea cărții a fost însoțită de o expoziție de fotografie, reprezentând imagini cu Târgu Jiul de odinioară, iar atmosfera a fost întreținută de Cvartetul de coarde condus de profesorul Bebe Cetean.
20-02-2021
20-02-2021
Concurs international

Brancusi in 145 de portrete

Concurs international de arte vizuale „Brancusi vazut in 145 de portrete”
Coordonatorii Concursului internațional de arte vizuale „Brâncuși văzut în 145 de portrete” felicită toți tinerii artiști care au participat cu lucrări de arte vizuale, onorând în acest timp memoria marelui nostru sculptor, Constantin Brâncuși.
De asemenea, felicităm pe profesorii coordonatori care au îndrumat pașii elevilor în realizarea demersului artistic!
În cadrul acestei prime ediții s-au creat prietenii, s-au încheiat parteneriate, s-au discutat noi proiecte, care se vor concretiza în cel mai scurt timp. Participarea dumneavoastră in număr atât de mare ne onorează și in același timp ne obligă să lansăm o nouă invitație pentru ediția de anul viitor!

Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”, CIF 41131267, Adresa: Târgu Jiu, Strada Victoriei, Numarul 2, Județul Gorj, Telefon/Fax 0372 915 721, E-mail: muzeulbrancusi@gmail.com.

Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a fost înființat prin Legea nr. 199/2015 și are sediul în Casa ”Barbu Gănescu”, imobil în care a fost găzduit Consantin Brâncuși, în perioada în care acesta a lucrat la realizarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu (1937-1938).

În curtea instituției se află două monumente care poartă amprenta marelui sculptor: ”Mesele de piatră aranjate de Constantin Brâncuşi”, cunoscute și sub denumirea ”Grădina cu vietăți de piatră”, aflate pe Lista Monumentelor Istorice cu Cod LMI GJ-III-m-B-09470 și ”Masa rotundă” cu Cod LMI GJ-III-m-A-09465.06, o masă rebut, realizată de Constantin Brâncuși, dar la care artistul a renunțat ulterior.

Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” a fost deschis pentru prima dată publicului, pe 19 februarie 2020, de Ziua Națională Constantin Brâncuși.

Obiectivele instituției sunt acelea de a promova și de a aduce în atenția publicului viața și opera sculptorului Constantin Brâncuși cu accent pe perioada în care marele artist a trăit și a lucrat în județul Gorj.

De asemenea, printre obiectivele propuse se află și acela de a realiza o expunere de tip virtual, care să reunească totalitatea lucrărilor lui Constantin Brâncuși, recreându-se, totodată, atmosfera din atelierul artistului, prin intermediul imaginilor digitale.

Organizarea de evenimente culturale, expoziții temporare cu lucrări aparținând marelui sculptor, precum și organizarea unei secțiuni ambient “Atelier Brâncuși”, tabere de grafică, pictură și sculptură mică pentru elevii școlilor de arte plastice, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici și alte instituții de cultură, precum și  organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, cuprinzând colecții de cărți, publicații și cataloage ilustrând bibliografia exhaustivă privind viața și opera lui Constantin Brâncuși – studii de specialitate, monografii, studii de istoria artelor, albume, fotografii, și documente, precum și publicarea de studii, cataloage și albume se numără printre obiectivele acestei instituții.

Achiziționarea de documente, obiecte cu caracter documentar, lucrări pentru colecția Muzeului, dar și crearea unei secții de activități de pedagogie muzeală pentru copii și tineret cu scopul stimulării creativității acestora sunt alte proiecte pe care intenționăm să le ducem la bun sfârșit.

Casa “Barbu Gănescu” –  sediul Muzeului Naţional “Constantin Brâncuşi”

Casa ”Barbu Gănescu” este o construcţie în stil neoromânesc realizată pe un nucleu datând din anul 1790. Alexandru Ștefulescu amintește în ,,Istoria Târgu Jiului” că în anul 1790 aici se aflau casele slugerului Barbu Gănescu, nespecificându-se nici faptul că Barbu Gănescu este cel care le-a construit și nici dacă el le-ar fi cumpărat, clădirea fiind cunoscută in istoria acestui oraș sub titulatura de ,,Casa Gănescu”. Barbu B. Gănescu a facut parte din Divanul Ad – hoc al Țării Românești in anul 1857, ca deputat al orașului Târgu Jiu. În 1906 casa aparținea lui Ion Bărbulescu, unul dintre cunoscuții proprietari de imobile din oraș, ales în mai multe rânduri să reprezinte locuitorii orașului în Consiliul Local al comunei urbane Târgu Jiu.

Pe 7 iulie 1925 aceasta este cumpărată de către Constantin Bălănescu, cunoscut sub numele de Titi Bălănescu, director la Băncii Comerciale Craiova – Agenția Târgu Jiu, consilier orășenesc, iar din 1914 a fost de mai multe ori primar al orașului și senator. Acest moment reprezintă o șansă pentru imobil, întrucât doar câțiva ani mai târziu, între 1931 – 1933, Titi Bălănescu îl va reface și-l va transforma radical pe baza unui ingenios proiect datorat arhitectului Iulius Doppelreiter. Decorațiunile interioare sunt opera pictorului Iosif Keber.

De remarcat faptul că în perioada anilor 1937 – 1938, în timpul când a executat și coordonat lucrările de la ansamblul sculptural care îi poartă numele, Constantin Brâncuși a fost găzduit în această cladire. In 1948 imobilul a fost rechiziționat pe seama Ministerului Sănătății pentru a se inființa aici Dispensarul pentru puericultură.

În 1950 prin Decretul nr. 92 casa și terenul au fost naționalizate și trecute în proprietatea statului, iar o mare parte din timpul cuprins intre 1950 – 1989 imobilul a fost sediul Casei de oaspeți a PCR, necunoscându-se insă ce mari personalități politice ale erei comuniste au fost găzduite aici. După evenimentele din 1989, nepoata fostului proprietar, Ileana Popescu a revendicat cladirea și a redobândit-o, iar ulterior a revândut-o Consiliului Județean Gorj, care a folosit-o ca şi casă de oaspeți, aşa cum susţine In Duguleanu, în volumul ”Târgu Jiu. Case. Oameni. Destine”.

În anul 2017, printr-o hotărâre de consiliu judeţean, imobilul este trecut din administrarea Consiliului Judeţean Gorj, în administrarea Ministerului Culturii, pentru a fi sediul Muzeului Național ~Constantin Brâncuși”, iar în anul 2020, prin Hotărâre de Guvern, clădirea este trecută în administrarea Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”.

Luni-Vineri: 09am ‒ 07pm
Sambata-Duminica: 09am ‒ 05pm

0372.915.721

Str. Victoriei, Nr. 1 Targu Jiu, Judetul. Gorj , Cod Poștal:210234