d

Comemorare Arethia Tătărascu

Comemorare Arethia Tătărascu

52 de ani de la trecerea la „infinire” a Arethiei Tătărascu, cea care a comandat marelui sculptor Constantin Brâncuși, prin Liga Femeilor Gorjene, ridicarea unui monument în cinstea eroilor. Artistul a acceptat propunerea si astfel „a luat naștere” Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu din componența căruia fac parte Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit.

Mai jos, scrisoarea prin care Arethia Tătărăscu donează Primăriei Târgu Jiu operele in aer liber ale marelui sculptor gorjean.

” Domnule Primar,
În dorința de a contribui cât mai mult la ridicarea orașului Târgu-Jiu și mai ales pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au sacrificat în războiul de întregire, Liga Naționala a Femeilor vă aduce la cunoștința că a hotărât să dăruiască orașului o coloană și un portal de piatră – opere ale marelui sculptor Constantin Brâncuși.
În felul acesta aducem un omagiu de recunoștință județului Gorj, județul lui natal. Dorința Ligii este ca donația să aibă următoarea destinație: crearea unei străzi care să poarte numele de Calea Eroilor, cale ce va porni din preajma Jiului trecând prin Gradina Publică, pentru a merge până la actualele cazărmi. Această stradă este de mai mult timp prevăzută în planul de sistematizare a orașului, dar nu s-a putut realiza din lipsa de fonduri. Pentru plata acestei exproprieri Liga va pune la dispoziție suma de 750.000 lei.
La începutul acestei căi se va așeza portalul sus numit iar pe postamentul ei, lângă cazărmi, se va ridica Coloana Recunoștinței, legându-se astfel amintirea locurilor pentru care au luptat gorjenii, cu ideea recunoștinței fără de sfârșit simbolizată prin Coloană.
Liga Națională a Femeilor a hotărât construirea Bisericii ”Sfinții Apostoli”, care se află pe strada destinata eroilor, contribuind la terminarea lucrării de mult părăsite și dând astfel prin ridicarea acestui sfânt lăcaș o strălucire și mai mare recunoștinței noastre pentru cei care s-au jertfit.
Atât facturile de plată ale celor 2 monumente, clădirea bisericii precum și suma depusă pentru plata exproprierilor reprezentând valoarea de 2.200.000, sunt rezultatele exclusive a muncii noastre de ani de zile, completată cu „Expoziția Românescă“ organizate sub auspiciile Ligii.
Dania noastră fiind izvorâtă numai din simțământul de curată dragoste de țară, precizăm că atât operele de artă și sumele dăruite trebuiesc să servească scopului arătat. Liga Naționala a Femeilor Gorjene, înțelegând că orașul Târgu-Jiu să respecte întotdeauna donațiunea în forma în care a fost făcută.
Arethia G. Tătărăscu”

Luni-Vineri: 09am ‒ 07pm
Sambata-Duminica: 09am ‒ 05pm

0372.915.721

Str. Victoriei, Nr. 1 Targu Jiu, Judetul. Gorj , Cod Poștal:210234