d

Constantin Brâncuși, 145 de ani de la naştere. Ziua Brâncuşi este sărbătoare naţională

Constantin Brâncuși, 145 de ani de la naştere. Ziua Brâncuşi este sărbătoare naţională

Constantin Brâncuși 145 de ani. Nașterea sculptorului Constantin Brâncuși este marcată printr-o serie de manifestări artistice dedicate artistului.

Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa și a murit pe 16 martie 1957, la Paris.

Cei 145 de ani de la nașterea acestuia sunt marcați prin mai multe evenimente culturale, în țară, ziua de 19 februarie fiind declarată în 2015 sărbătoare naţională.

Constantin Brâncuși 145 de ani. Vineri, de la ora 10:00, în Parcul „Coloanei fără Sfârşit”, va avea loc expoziţia naţională de desene în creion şi cărbune „Întâlnire cu Brâncuşi”, organizată de Asociaţia culturală „Tătărescu” şi Asociaţia cultural-istorică „Dumitru şi Maria Pleniceanu”. La ora 11:00, la Galeriile Municipale de Artă, va avea loc vernisajul expoziţiei „Obiect. Culoare. Desen. Instalaţie” a Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

La Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, de la ora 12:00, va avea loc inaugurarea expoziţiei de sculptură „SINAXA” a artistului Laurenţiu Mogoşanu, iar la ora 12:30, vor fi prezentate filmele „Hobiţa, tractorul şi Coloana” şi „Români care au schimbat lumea”, producţii TVR regizat de Cornel Mihalache, şi masa rotundă: „Brâncuşi în lumea filmului”.

Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” va găzdui, de la ora 16:00, lansarea filmului „Omagiu lui Brâncuşi, pe Calea Eroilor”, poem cinematografic scris şi regizat de Sergiu Cioiu. Tot atunci va avea loc şi recitalul susţinut de Sergiu Cioiu şi Maia Morgenstern. Evenimentul este transmis în direct de TVR Craiova, TVR 3 şi online, pe Facebook şi YouTube. La ora 20:00, tot aici, va fi prezentat eseul vizual teatral „Sărutul”, concept Horaţiu Mihaiu, coregrafie Mălina Andrei.

La Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, de la ora 18:00, va putea fi vizitată expoziţia de grafică „Desene în limba română” a lui Florin Preda Dochinoiu, va avea loc momentul artistic „Brâncuşi – drumul spre devenire” susţinut de elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”, şi un recital al cvartetului „Accente”, relatează news.ro.

La Târgu Jiu vor avea loc între 18 şi 20 februarie, Colocviile „Brâncuşi”. Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Ministerul Culturii, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”.

 

Ziua lui Brâncuși la București

 

În Bucureşti, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, va putea fi vizitată expoziţia „Mirrors of Brâncuşi”. Vineri, la ora 12:00, va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, realizat de Silvana Dulamă – Popa (curatorul expoziţiei) şi Ilina Schileru (fotograf şi curator).

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) va organiza vineri o proiecţie online a filmului documentar „Lizica Codreanu – o reconstituire”, realizat de CNDB în 2020. Lizica Codreanu (1901, Bucureşti – 1993, Louveciennes), dansatoare şi coregrafă de origine română, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare codurile dansului de la începutul secolului XX. În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru ea şi a invitat-o să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini.

Biblioteca Naţională a României va organiza, pe 20 februarie, de la ora 12:00, evenimentul „Dialoguri la masa tăcerii – 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi”. Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom şi va putea fi urmărit pe canalul de YouTube al BnaR.

 

Constantin Brâncuși 145 de ani. Ziua lui Brâncuși, omagiată și la Iași

 

Constantin Brâncuși 145 de ani. Ateneul Naţional din Iaşi organizează vineri un program de manifestări care va începe la ora 13:00 cu lansarea proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”. Sculpturi semnate de artiştii Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Richard Hette, Oscar Han, Ion Jalea, Ion Iancuţ, Dan Covătarul, Gheorghe Adoc, Gabriela Adoc, Rădulescu Gir, Boris Caragea, Cornel Medrea, Gheorghe Munteanu, Felix Aftene, Iftimie Bârleanu, Gheorghiţă Brădăţanu, Constantin Crengăniş, Vladlen Babcineţchi, Alin Neacşu, Leontin Păun, Lucian Smău şi Sorin Purcaru vor putea fi admirate în foaierul Ateneului ieşean.

Lucrări din patrimoniul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, specializarea sculptură, al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi al Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iaşi vor fi expuse atât în interiorul, cât şi în exteriorul clădirii.

Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul va vedea, în premieră, o scrisoare scrisă şi semnată olograf de Constantin Brâncuşi. Expoziţia va fi deschisă timp de 30 de zile.

Programul dedicat acestei zile va continua cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Creaţia lui Brâncuşi”, de la ora 13:30, în Mica Galerie de Artă, aflată la etajul întâi al Ateneului. Expoziţia conţine fotografii ale celor mai cunoscute opere create de Constantin Brâncuşi.

De la ora 14:00, în Galeria Veche va avea loc vernisajul unei expoziţii de fotografie semnate Iftimie Bârleanu, iar de la ora 17:00, la Capela Artiştilor din cadrul Ateneului Naţional din Iaşi, va fi oficiată slujba de pomenire a marilor sculptori români trecuţi la cele veşnice.

Pe faţada Ateneului vor fi proiectate, începând cu ora 18.00, imagini ale marilor sculptori români. De asemenea, Ateneul va fi iluminat arhitectural în culorile tricolorului.

De la ora 19.00, la Sala „Eduard Caudella” – Casa Balş a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, va avea loc un concert omagial al Corului Marii Uniri, dirijor Andrei Fermeşanu, alături de Corul de Copii al Municipiului Iaşi, dirijat de Raluca Zaharia. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor de distanţare fizică.

Ziua se va încheia la Cinema Ateneu, unde, de la ora 20:00, va rula filmul „Constantin Brâncuşi – coloana sau lecţia despre infinit”, un documentar semnat de Laurenţiu Damian.

 

Cine a fost Constantin Brâncuși

 

Născut la 19 februarie 1876, în satul Hobiţa (comuna Peştişani) din judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova în anul 1898 şi, in 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase de la Bucureşti. În 1907 îşi expune lucrările pentru prima oară la Societe Nationale des Beaux-Arts şi la Salonne d’Automne din Paris, oraş in care se stabileşte, ulterior şi în care încetează din viaţă la data de 16 Martie 1957.

De la Coloana Fără Sfârşit, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, elemente ale Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” de la Târgu Jiu şi până la atingerea “esenţei zborului” din seria “Măiestrelor” în bronz şi marmură, creaţia sa întruchipează o adevărată viziune despre lume, rămânând în plastica mondială “modelul necontestat al secolului ce se încheie, ca şi a celui ce urmează”, potrivit volumului “Membrii Academiei Române/1866-2003”.

Începând cu anul 2016, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Naţională “Constantin Brâncuşi”.

Sursa: Stirile ProTV

Luni-Vineri: 09am ‒ 07pm
Sambata-Duminica: 09am ‒ 05pm

0372.915.721

Str. Victoriei, Nr. 1 Targu Jiu, Judetul. Gorj , Cod Poștal:210234