d

Vernisaj ”Ocolul magic”

Vernisaj ”Ocolul magic”

Joi, 19 august 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, a avut loc vernisajuil expoziției de artă decorativă ”Ocolul magic”, semnată de artista Daciana Ungureanu. Curator: Dorina Cioplea-Văduva.

Daciana UNGUREANU: “Ocolul magic” este o încununare a iubirii mele pentru decorul pe ceramic, această expoziție strângând laolaltă peste 100 de piese realizate în ultimii 10 ani.

Povestea a pornit de la covorul de 100 de ani pentru care sunt a cincea moștenitoare pe line maternă și care m-a impresionat cu culorile și formele sale geometrice. Apoi m-au impresionat foarte mult și m-au inspirat altițele iei gorjenești, în mod special cea cu motive geometrice.

Cândva spuneam că iubesc pătratul, dar de fapt cred că cercul este cel care m-a mânat în aceste căutări și cred că nevoia instictivă de protecție este cea care a adus în viața noastră organizarea în cerc, dacă ne gândim la cele mai vechi așezări omenești, la dispunerea oamenilor în jurul vetrei focului sau la expresia “a dat roată prin sat” cu colindatul.

În cerc am pus, de-a lungul timpului, trăirile mele reprezentate prin “hore”, “cupluri”, semne și simboluri precum “ochiul”, “crucea”, “spicul de grâu”, “dintele de lup” sau “zimții”, despre care știu că semnifică abundența și pe care i-am folosit pe mai toate vasele decorate de mine.

“Steaua cu opt colțuri” este un motiv pe care l-am pictat mereu în centrul farfuriilor, în jurul ei dezvoltându-se compoziția și cred că nu am exploatat suficient acest drag motiv, pentru că simt mereu cum nu-mi dă pace. El era cusut pe cămăși cu scopul de a-l ajuta pe purtător să-și găsească calea în viață.

Nota de prețiozitate de pe vase e dată de vopseaua aurie și de pătrățelul de folie de schlagmetal, pe care l-am folosit pentru a trimite cu gândul la strălucitoarele paiete cu care erau înfrumusețate iile, astfel că, realizând aceste vase, trăiesc într-o sărbătoare nu impusă de vreun calendar ci una a sufletului meu.

Această colecție nu ar fi existat dacă de-a lungul timpului nu aș fi avut colaborări frumoase cu o serie de olari, oameni minunați care au înțeles nevoile mele si cărora le mulțumesc din suflet. Amintesc aici pe domii Dumitru Coneru, Ion Paloși și Ion Retezeanu.
Scotocind trecutul vin în prezent cu mesajul de a nu lăsa frumosul arhaic românesc să moară.

Luni-Vineri: 09am ‒ 07pm
Sambata-Duminica: 09am ‒ 05pm

0372.915.721

Str. Victoriei, Nr. 1 Targu Jiu, Judetul. Gorj , Cod Poștal:210234