d

Vernisaj ”Imperceptibil”

Vernisaj ”Imperceptibil”

Joi, 5 octombrie, ora 18,00, la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”, va avea loc vernisajul expoziției ”Imperceptibil” ce cuprinde lucrări semnate de valoroșii artiști: Mirela Anura, Ioan Burlacu și Ion Isaila. Expoziția este curatoriată de conf.univ.dr. Vasile Fuiorea, artist plastic, președintele filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Cei trei artiști plastici formați și afirmați încă din perioada anilor ’80, cunoscuți printr-o prodigioasă activitate artistică în țară dar și în afară, expun in premieră la Târgu Jiu, câteva opere reprezentative din creația lor.
Din dorința de eliberare și concentrare a limbajului vizual, renunțarea la anecdote și simboluri, la orice ingredient care alterează puritatea formei, cei trei artiști au ajuns la formule proprii pornind de pe poziții și demersuri plastice diferite, având ca numitor comun puterea inovativă de a găsi o cale proprie, neostentativă, cu acuratețe și simplitate.
Mirela Anura, (născută în1957, la Blaj) a studiat la UNArte din București unde absolvă, în 1982, la secția de artă monumentală și restaurare, după care continuă la Academia din Düsseldorf.
Lucrează cărți de artist, colaje, fotografie, gravură, obiecte și instalații ambientale din materialul #hârtie, din care decupează forme și structuri pornind de la elemente geometrice primare. Realizează, de asemenea, obiecte parietale folosind fonduri poleite, colaje sau raporturi cromatice care în contrast cu imaculata hârtie, conferă lucrărilor o atmosferă de sacralitate abstractă, situată în perimetrul artei concret/constructiviste.
Claritatea și armonia formelor, a ritmului, jocul de umbre și lumini, interferențe și suprapuneri împlinesc imaginea acestor artefacte.
Ioan Burlacu (n. 1954, la Botosani) studiază la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași.
Desfășoară o amplă și largă activitate ce cuprinde: asamblaj/colaj, ceramică, desen, pictură, obiect și poezie. Ioan Burlacu:
„Artistul de azi subordonează tot mai mult viziunea proprie experientelor vizuale, emoția se retrage, poetica se transformă în livresc, imaginea însușită naște altă imagine. Am încercat aici să recircul propriile mele culturi artistice pe alte loturi, să revăd cu alți ochi paginile libere din biblioteca casei, devenirea unor forme accidentale de pe suprața hârtiei, prin mijlocirea colajului și decolajului, până la obiectul trimdimensional. În multe cazuri, prin desfășurarea acestora din urmă pe spatii înalte și subțiri – volume care creează spațiu în jurul lor – senzația este aceea de suplimentare a golurilor.”
Ion Isaila, (n. 1953, la Sibiu) studiază la UNArte București – arta monumentală și la Academia de Arte din Dusseldorf, Germania. Trăiește și lucrează la Düsseldorf, Sibiu și București.
Desenator și pictor, analizează prin meditație și acțiune, elemente precum gest, linie, formă, suprafață, culoarea în sine și în suprapuneri, raporturi formale/informale sau materia picturală. Elementele folosite sunt vehicul și sens în același timp al unei exprimări nonfigurative. Preocupat de tipologia unor forme, stiluri sau epoci culturale, a realizat ample ansambluri și cicluri formate din piese unice în contextul mulțimii și a cantității.(Compendium, Matrix, Toussaint , NYSE (New York Stock Exchange) Cu o aptitudine de arhivar, culege și compune noțiuni, nume de sfinți sau de oligarhi, locuri, cărți sfinte, conflicte, forme arhitectonice, cusături populare sau genuri muzicale. Folosește materiale și mijloace diferite pentru a fixa și materializa concepte, diverse informații sau sisteme. Cu o tendință vizibilă pentru minimalism și monocromie eludează în acest context efectele unui stil ritualizat.

Luni-Vineri: 09am ‒ 07pm
Sambata-Duminica: 09am ‒ 05pm

0372.915.721

Str. Victoriei, Nr. 1 Targu Jiu, Judetul. Gorj , Cod Poștal:210234